הכנה רגשית לקראת לידה
- מאיה רוסו
- Oct 29, 2021
- 3 min read
"תינוק הוא משהו שאת נושאת בתוכך תשעה חודשים, בזרועותיך במשך שלוש שנים ובליבך עד יום מותך", מרי מייסון.
הריון ולידה. שלב כה משמעותי וחשוב עבור נשים רבות, מלא בשמחה ואושר אבל גם בקשיים וחששות רבים. הלידה עצמה, והצטרפותו של תינוק למשפחה הם אירועים מורכבים, הן מבחינה פיזית והן מבחינה רגשית, ולכן מובן כי נשים רבות עסוקות בדאגה מהלידה, ומהתקופה שאחריה.
הכנה מוקדמת עשויה לסייע בחוויה קלה יותר של הלידה, ובהתמודדות נכונה יותר לאחריה.
מפגשי הכנה רגשית לקראת לידה שאני עורכת בקליניקה נועדו לסייע בהתמודדות עם האתגרים השונים אשר הלידה מביאה איתה, מבחינה רגשית, התנהגותית ואופרטיבית.
במאמר זה אתייחס לשני אתגרים משמעותיים אשר מעסיקים נשים רבות לקראת הלידה :
התמודדות עם חרדות מפני הלידה עצמה וצורך בהתארגנות מותאמת לתקופה שלאחר הלידה.
התמודדות עם חרדות מפני הלידה
נשים רבות מעלות חששות רבים ואף חרדה לקראת הלידה.
לחלקן יש חוויית לידה קודמת שעשויה להיות קשה וטראומתית וחלקן היו חשופות לחוויות קשות של נשים אחרות בסביבתן. מבחינה פיזיולוגית הלידה הינה אירוע אשר מלווה בחוסר וודאות רבה. מתי זה יתרחש? כמה זמן זה ייקח? אייך אזהה שזה מתחיל? האם יהיו סיבוכים? האם אצליח לעמוד בכאב? נשים רבות עסוקות בשאלות כאלו ואחרות, אשר מעלות את רמות החרדה, לא רק לקראת הלידה אלא גם לאורך תקופת ההריון.
מיומנויות להפחתת חרדה עשויות להקל על האישה באופן משמעותי.
מיומנויות אלו נחלקות לשני היבטים מרכזיים:
היבט פיזיולוגי – החרדה מלווה בעוררות המערכת הסימפטטית בגוף, אשר מתבטאת בתסמינים פיזיולוגיים כמו כאבי בטן, סחרחורות, בכי, רעד ועוד. בכדי להפעיל את המערכת הפאראסימפטטית אשר מסייעת באיזון ורגיעה, נלמד טכניקות של נשימות ודמיון מודרך. בכדי לסייע בדיוק הנשימות נשתמש במערכת "ביו פידבק" אשר משקפת את רמות החרדה בגוף, ומאפשרת אינדיקציה לטכניקות הפחתת החרדה המותאמות ביותר עבור כל אחת באופן אישי.
הנשימות שתתרגל האישה במהלך ההריון, יקלו עליה ויעצימו את תחושת הרוגע שלה בחיי היום יום. בנוסף, המיומנות הזו תהיה זמינה עבורה במהלך הלידה ותסייע לה בהתמודדות עם כאבי הלידה השונים.
היבט קוגניטיבי – במסגרת זו, נחלץ מחשבות מעצימות חרדה וננסה לנסח מחשבות חלופיות, מסתגלות יותר. פעמים רבות אנו מונעים ומופעלים מתוך מחשבות קטסטרופליות וקיצוניות, אשר לא משקפות את המציאות. חשוב לזהות את המחשבות האלו, להבין את האופן בו אנו מושפעים מהן, ולהפנות את הקשב למחשבות מציאותיות יותר איתן נוכל להתמודד.
יש לזכור כי תחושה של חוסר וודאות, מגבירה תחושה של חוסר שליטה ומעצימה את החרדה. לכן מומלץ להכין תוכנית לידה אשר תכלול מענה לשאלות כמו היכן ארצה ללדת, מה האמצעים העומדים בפניי להקלה על הכאבים, ומה האמצעים של בית החולים להתמודדות במקרים של סיבוכים.
דרך נוספת להיערך ללידה היא לחשוב על תסריטי לידה אפשריים ולהיערך אליהם מבחינה מערכתית. מה קורה במידה והצירים מתעוררים במקום העבודה? כיצד אגיע לחדר הלידה, במידה ויש ילדים נוספים במשפחה – מי יאסוף אותם מהמסגרות? מה קורה במידה והצירים מתעוררים בלילה? החשיבה על התסריטים האפשריים והכנת תוכנית פעולה לכל אחד מהם מאפשרת תחושת שליטה ומעצימה תחושת שקט נפשי.
התארגנות לתקופה שלאחר הלידה
לאחר הלידה, נשים רבות מתמודדות עם תקופה אינטנסיבית ביותר. גם כאן החוויה מורכבת. מצד אחד אושר גדול בזכות הרך הנולד, תחושת גאווה שצלחנו את הלידה, והקלה על כך שהשלב הזה מאחורינו. מצד שני עשויות לעלות תחושות של הצפה למול האחריות הגדולה שכרוכה בטיפול בתינוק התלוי באימו באופן אבסולוטי, כאבים שנותרו מאירוע הלידה, וחסך בשעות השינה.
לדעתי, בתקופה זו ההתארגנות המטיבה ביותר תהיה זו שתשלב העצמה פנימית, אך גם סיוע באמצעים העומדים לרשותנו במבחינה מערכתית.
מומלץ להתייחס לתקופה זו כבר בשלב ההריון - להקדיש זמן לשיח עם בן הזוג על האפשרויות השונות שבהן ניתן לחלק את עומס הטיפול בתינוק, ולהשתמש במי שיכול ורוצה לסייע (בייביסיטר, בני משפחה, שכנים). מציאת ה"שותפים שבדרך" הינה חשובה ומשמעותית ויכולה לסייע להורים הטריים מבחינות רבות וביניהן:
מבחינה אופרטיבית – כל שותף יכול לתרום בהתאם ליכולתו: הכנת ארוחות חמות, אחריות על הקניות, שמירה על הילדים הגדולים ועוד.
מבחינה רגשית – תחושת ביטחון ושייכות למשפחה המורחבת מסייעת במציאת עוגן רגשי ומעצימה תחושות של תקווה ושותפות.
בנוסף להתארגנות המערכתית , כל אישה יכולה לחשוב על נקודות החוזק שלה וגם על נקודות הקושי ולהתארגן בהתאם. חשיבה מוקדמת, והיערכות מראש במסגרת זוגית ומשפחתית, יכולות להעצים תחושה של שליטה ורוגע בשלב ההריון, ולהעצים הסתגלות מטיבה יותר לשלב החדש בו התינוק יצטרף למשפחה.
אין ספק כי הצטרפותו של תינוק חדש למשפחה הינה מרגשת ומרחיבת לב. הכנה נכונה להתמודדות עם האתגרים הנלווים לכך, עשויה להפחית את החששות, לייעל את ההסתגלות, ולאפשר לאם ולמשפחה כולה להתרכז באושר ובשמחה.

Comments